Καρκίνος Πνευμονα

Καρκίνος Πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου παγκοσμίως στους άντρες και τον τρίτο συχνότερο στις γυναίκες. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και η δεύτερη συχνότερη μετά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Στο 85-90% των περιπτώσεων, το κάπνισμα είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει διάφορες καρκινογόνες ουσίες ενώ ο κίνδυνος σχετίζεται τόσο με τον αριθμό των τσιγάρων όσο και με το χρονικό διάστημα του καπνίσματος. Άλλοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν το οικογενειακό ιστορικό και η έκθεση σε ουσίες όπως ο αμίαντος, το αρσενικό, το κάδμιο όπως επίσης και το καυσαέριο. 

Διάγνωση / Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές η διάγνωση γίνεται σε τυχαίο έλεγχο ή σε απεικονιστικό έλεγχο για άλλη αιτία. Η ακτινογραφία θώρακος και κυρίως η αξονική τομογραφία είναι αυτές που θα θέσουν αρχικά την υπόνοια για παρουσία καρκίνου του πνεύμονα με την παρουσία ενός όζου ή μιας ” σκιάς”. 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

  • Αιμόπτυση (αίμα στα πτύελα)
  • Νεοεμφανιζόμενος βήχας με ή χωρίς φλέγματα
  • Πόνος στο θώρακα 
  • Λοίμωξη αναπνευστικού
  • Δύσπνοια (σε παρουσία πλευριτικού υγρού

Τις περισσότερες φορές όμως τα συμπτώματα απουσιάζουν και για αυτό το λόγο είναι πολλή σημαντική η πρόληψη. Το βασικό “όπλο” στην καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα είναι η διακοπή του καπνίσματος. 

Το τελευταίο διάστημα, μεγάλες διεθνείς μελέτες έχουν αναδείξει την χρησιμότητα της προληπτικής διενέργειας χαμηλής δοσολογίας αξονικής τομογραφίας ( Low Dose CT) σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που αποσκοπεί στην ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμη μορφή. όσο πιο νωρίς ανακαλύπτεται ο καρκίνος του πνεύμονα τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες αντιμετώπισης και ίασης του.

Αντιμετώπιση

Η αποτελεσματικότερη θεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Αυτό είναι εφικτό να γίνει στα αρχικά στάδια της νόσου και όχι όταν υπάρχει εξάπλωση σε άλλα σημεία του σώματος. Οι βασικές εξετάσεις που χρειάζεται να υποβληθεί ο ασθενής είναι:

  • Αξονική Τομογραφία Θώρακος
  • PET CT
  • Μαγνητική ή Αξονική τομογραφία εγκεφάλου
  • Βρογχοσκόπηση

Για να εκτιμηθεί εάν ένας ασθενής είναι κατάλληλος για χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε σπιρομέτρηση

Η απόφαση για την καταλληλότερη θεραπεία στον κάθε ασθενή γίνεται πάντα με συζήτηση με τον Ογκολόγο και τον Πνευμονολόγο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανόν να προηγηθεί χημειοθεραπεία ή/και ακτινοβολία και μετά να ακολουθήσει η χειρουργική επέμβαση. Επίσης μπορεί να ακολουθήσει και κάποια μορφή θεραπείας μετά την εγχείρηση αναλόγως της τελικής ιστολογικής εξέτασης του όγκου και των λεμφαδένων  που αφαιρούνται.

Χειρουργική Επέμβαση

Η επέμβαση εκλογής για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι η λοβεκτομή, η αφαίρεση δηλαδή ενός λοβού του πνεύμονα στον οποίο υπάρχει ο όγκος και ο λεμφαδενικός καθαρισμός. Η επέμβαση αυτή γίνεται Θωρακοσκοπικά (VATS). Αν ο όγκος είναι μεγάλος μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση δύο λοβών ή ακόμα και ολόκληρου του πνεύμονα εφόσον βέβαια το επιτρέπει η κατάσταση του κάθε ασθενούς. Ο Θωρακοχειρουργός θα κρίνει εάν είναι προτιμότερο η επέμβαση να γίνει με τομή (ανοιχτή χειρουργική).

Αποτελέσματα Θεραπείας

Ο καρκίνος του πνεύμονα σε πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να θεωρηθεί και ιάσιμος με την χειρουργική θεραπεία. Ακόμα και σε μεταγενέστερα όμως στάδια ο ρόλος του χειρουργείου είναι αναφαίρετος καθώς συμβάλλει στην επέκταση του χρόνου ζωής. Η εξέλιξη στην ογκολογία και την ακτινοθεραπευτική έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση του μέσου όρου ζωής ενώ ο ρόλος της ανοσοθεραπείας ολοένα και εδραιώνεται