Θυμεκτομή

Ο θύμος αδένας βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την καρδιά και τα μεγάλα αγγεία και πίσω από το στέρνο μας. Μεχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής μας παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κι έπειτα υποστρέφει δηλαδή σχεδόν εξαφανίζεται. Σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να παρατηρείται φυσιολογικά ένα υπόλλειμμα θύμου αδένα όπως χαρκτηρίζεται στην αξονική τομογραφία.

Μυασθένεια Gravis ή βαρειά μυασθένεια

Η μυασθένεια είναι μια αυτοάνοση νόσος των μυών που οφείλεται σε κάποια αντισώματα που εμποδίζουν την ομαλή μετάβαση του ερεθίσματος από το νευρικό μας σύστημα στους μύες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη κόπωση, την αδυναμία των άνω και κάτω άκρων, πτώση του βλεφάρου του ματιού και κάποιες φορές και δυσκολία στην αναπνοή έαν επηρεάζονται οι αναπνευστικοί μας μύες. Έχει τεκμηριωθεί οτί υπάρχει συσχέτιση της μυασθένειας με τον θύμο άδενα και γιαυτο συνίσταται πάντα η χειρουργική αφαίρεση του θύμου αδένα (θυμεκτομή) είτε συνδυάζεται με θύμωμα είτε όχι. Η φαρμακευτική θεραπεία απο το Νευρολόγο συνεχίζεται για αρκετό καιρό μετα τη θυμεκτομή.

Θυμεκτομή

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία Ρομποτικά (Robotic-Assisted Thoracic Surgery/RATS) ή Θωρακοσκοπικά (Video-Assisted Thoracic Surgery/VATS). Χρησιμοποιούνται 3 μικρές οπές στο θωρακικό τοίχωμα συνήθως από τη δεξιά πλευρά. Στη Ρομποτική Χειρουργική χρησιμοποιείται το σύστημα Da Vinci Xi ενώ στη Θωρακοσκοπική χρησιμοποιούνται τα εργαλεία της θωρακοσκοπικής χειρουργικής. Το σημαντικότερο είναι ότι αποφεύγεται η στερνοτομή (το οστό που βρισκεται μπροστά στη μέση γραμμή του θώρακα μας) και με τις δύο αυτές τεχνικές.

Σε ένα μεγάλο ποσοστο των ασθενών με μυασθένεια η θυμεκτομή μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση ή σε σημαντική μείωση της φαρμακευτικής αγωγής.Τα αποτελέσματα τα βλέπεουμε μετά τον πρώτο χρόνο.

Ο χρόνος νοσηλείας μετά απο Ρομποτική ή Θωρακοσκοπική Θυμεκτομή κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 3 μέρες. Ο ασθενής ξυπνάει στην αίθουσα του χειρουργείου και μεταφέρεται στο δωμάτιο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μπορέι να περπατήσει και να σιτισθεί κανονικά. Ο σωλήνας που τοποθετείται πάντα μετά το χειρουργείο αφαιρείται συνήθως 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Ο πόνος είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση και ο χρόνος νοσηλείας μικρότερος.

Θυμεκτομή γίνεται επίσης και σε παρουσία όγκων του θύμου αδένα (θύμωμα, καρκίνος του θύμου αδένα).