Οδηγίες για ασθενείς που θα υποβληθούν σε λοβεκτομή

Ο ασθενής που θα υποβληθεί σε θωρακοσκοπική ή ανοιχτή λοβεκτομή είναι απαραίτητο να έχει διακόψει το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση. Αυτό είναι απαραίτητο για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιπλοκών από το αναπνευστικό σας. Είναι σημαντικό να τρέφεστε σωστά και πλήρως καθώς η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην επούλωση του χειρουργικού τραύματος όπως επίσης και στην πρόληψη των λοιμώξεων. Η τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε συνεχίζετε κανονικά πλην των αντιπηκτικών τα οποία θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη για το πότε πρέπει να διακοπούν.
Η παραμονή σας στο νοσοκομείο είναι περίπου 5 ημέρες. Είναι πολύ σημαντικό από την πρώτη κιόλας μέρα να περπατήσετε και να ξεκινήσετε τις αναπνευστικές ασκήσεις που θα σας υποδειχθούν. Αυτό θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ομαλότερη ανάρρωσή σας.
Η πλήρης ανάρρωση έρχεται σε περίπου 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Με την αφαίρεση ενός λοβού του πνεύμονα παρατηρείται μια απώλεια της τάξεως του 15% άμεσα μετεγχειρητικά. Γιαυτό, τον πρώτο μήνα ίσως παρατηρήσετε μια μικρή δύσπνοια μετά από αρκετό περπάτημα. Η απώλεια αυτή επανέρχεται σχεδόν πλήρως σε περίπου 3 μήνες. Πρακτικά, δεν θα διαπιστώσετε κάποια διαφορά . Ο χειρουργός θα θέλει να σας δει περίπου 2 εβδομάδες μετά το εξιτήριο σας για επανεξέταση. Σ’αυτό το διάστημα θα έχουμε διαθέσιμα και τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης .
Κατά τη επίσκεψή σας, είναι καλό να φέρετε τον ιατρικό σας φάκελο. Απαραίτητο είναι να υπάρχει διαθέσιμο σε μορφή CD το PET scan ή/και οι τελευταίες αξονικές τομογραφίες. Πριν από το χειρουργείο χρειάζεται να κάνετε μια σπιρομέτρηση και διάχυση (DLCO) καθώς επίσης και ένα υπερηχογράφημα καρδιάς.